instan jahe sing meh dadi
MENAWA ora doyan mangan, wong saiki padha ngombe vitamin penambah napsu mangan kang akeh ing pasaran. Amarga praktis lan hygienis sarta rasane warna-warna, kari ngombe. Sejatine kita uga duwe peninggalan leluhur jamu kanggo nambahi nafsu mangan sing karan “jamu tradhisional”. Jaman saiki wong gawe jamu dhewe ya isih ana. Salah siji ing antarane yaiku: Mbah Marsup (75) warga Desa Pulosari, Kecamatan Ngunut, Kabupaten Tulungagung.
Jamu tradhisional ora amung kanggo nambahi nafsu mangan, uga bisa kanggo nambahi watuk pilek sarta nyegah sariawan. Jamu tradhisional ramuane prasaja wae, amung awujud empon-empon. Wondene empon-empon sing digawe jamu dening Mbah Marsup yaiku: temulawak, lempuyang, butrowali, godhong kates lan jahe.
Miturut katerangan Mbah Marsup, temulawak (curcuma xanthorriza roxb), bisa kanggo nambah napsu mangan, mudhunake panas, diare, weteng kembung lan pegel-pegel. Lempuyang (zingiber Americans l), bisa kanggo ngudhunake pegel-pegel. Butrowali (tinospora tuberculata beume), bisa kanggo ngudhunake panas. Godhong kates (carica papaya l), nglancarake pencernaan lan nambah nafsu mangan. Jahe (zingiber officinala), ngudhunake tekanan darah (hipertensi).
Jahe duweni akeh khasiat sing bisa nyehatake awak. Merga jahe ngandhut akeh zat-zat kang becik kanggo awak. Kandhutan jahe yaiku: minyak atsiri zingiberena (zingirona), zingiberol, bisabolena, kurkumen, gingerol, filandrena, lan resin pait.
Wondene khasiat jahe tumrap kesehatan yaiku:
- Ngudhunake tekanan darah (hipertensi). Bab iki merga jahe ngrangsang nguwalake hormon adrenalin lan ngembakake pembuluh darah, akibate darah mili luwih cepet lan lancar sarta ngringanake kerja jantung anggone ngompa darah.
- Mbantu pencernaan, merga jahe ngandhut enzim pencernaan yaiku: protease lan lipase, sing padha-padha nyerna protein lan lemak.
- Nyegah pembuluh darah kesumpetan. Gingerol ing jahe sifate anti koagulan, yaiku: nyegah penggumpalan darah. Dadi nyegah kesumpete pembuluh darah, penyebab utama stroke, lan serangan jantung.
- Nyegah mual, merga jahe bisa ngeblok serotonin, yaiku: senyawa kimia sing bisa nyebabake weteng berkontraksi, saengga teka rasa mual. Kalebu mual akibat mabuk ing perjalanan.
- Njalari lambung dadi nyaman, ngringanake kram perut lan mbantu ngetokake angin.
- Netralake radikal bebas. Jahe uga ngandhut antioksidan sing mbantu netralake efek ngrusak sing disebabake dening radikal bebas ing jero awak.
- Ngelongi rasa lara sing dialami lan bisa ngelongi rasa nyeri rematik, sirah mumet, lan migren. Carane, ngombe wedang jahe sedina kaping telu. Uga bisa ngombe wedang rondhe, ngemut permen jahe, utawa jahe ing soto, semur, utawa rendhang.
- Godhong jahe uga ana khasiate, minangka obat kompres sirah mumet lan bisa dicipratake menyang pasuryane wong sing ngerog. Carane kanthi didheplok lan diwenehi sethithik banyu bisa digunakake minangka obat kompres sirah mumet lan bisa dicipratake menyang pasuryane wong ngerog.
- Nguatake pencernaan panganan lan ngusir gas ing jerone, ngobati ati sing bengkak, watuk lan adhem panas. Carane kanthi ndheplok rimpang banjur digodhog ing banyu umub suwene udakara setengah jam, sabanjure diombe banyune.
- Ngobati rematik. Disiapake siji utawa rong rimpang jahe. Dibakar banjur didheplok. Ditempleki dheplokane jahe ing perangan awak sing lara rematik. Cara liya yaiku: ndheplok dicampuri cengkeh, lan ditempelake ing perangan awak kang lara rematik.
- Ngobati tatu merga mlecet, kena barang landhep, kena eri, ceblog, sarta dicokot ula. Carane rimpang jahe abang didheplok lan ditambahi sethithik uyah. Sabanjure ditempelake ing perangan awak kang tatu.
- Ngobati gatel merga dicokot nyamuk. Carane kanthi ndheplok rimpang banjur digunakake minangka obat gosok.
- Ngobati tatu cokotan ula. Carane kanthi ndheplok rimpang lan diwenehi sethithik uyah, sabanjure ditempelake ing tatu cokotan ula (mung minangka pitulungan sepisan sadurunge digawa menyang dokter).
Instan Jahe
Salah siji pawongan kang kasil nggawe instan jahe yaiku Mbah Marsup. Priya lansia pensiunan dwija iki maune mung remen maca. Maca apa wae, klebu maca PS (langanan PS wiwitan taun 1970). Krana maca buku wis kasil nggawe bio gas, ngripta tari klasik, gendhing Jawa Klasik, nulis skenario lan wayang wong.
Saben sa-resep, bahane jahe 1 kg, banyu 8 cc (telung gelas), lan susu sapi murni telung gelas. Carane nggawe, jahe diparut (diblender) diperes nganggo kain. Ampase banjur dicampur banyu, terus diperes maneh nganggo kain. Sabanjure direndhem suwene 4-5 jam.
Pathi sing ana ngisor dibuwang. Banyu sing dhuwur digodhog. Yen wis umub dicampuri gula 1 kg. sawise iku susu dilebokake, digodhog nganti sat. Yen ing pinggire wajan gulane wis katon nemplek, genine banjur diungket. Yen wis kenthel geni dipateni. Sabanjure wajan dideleh ing ngisor, lan diudheg. Yen mrongkol digerus supaya ajur. Yen bisa wajane saka stenlis, lan udhege saka kayu. Alasane, bahan-bahan, wajan aja nganti katut menyang instan jahe. l (sri astutik)
Dapatkan Wisbenbae versi Android,GRATIS di SINI !
Follow @wisbenbae